По времето на краткото въстание на Евгений Пригожин срещу руското правителство миналия

...
По времето на краткото въстание на Евгений Пригожин срещу руското правителство миналия
Коментари Харесай

Bloomberg: Макрон се опитва да застане на правилната страна на историята и НАТО

По времето на краткото въстание на Евгений Пригожин срещу съветското държавно управление предишния месец френски боен транспортен съд правеше първото си пътешестване до Балтика. Фрегатата " Auvergne " дебаркира в Хелзинки на 24 юни в символ на поддръжка към най-новия член на НАТО, Финландия. Разполагането й единствено на 300 километра от родния град на Путин Санкт Петербург може също да е имало за цел да показва възобновения възторг на Франция към западния алианс след десетилетия на двоякост, написа Bloomberg.

Докато водачите на Северноатлантическия пакт се приготвят да се съберат във Вилнюс идната седмица, френският президент Еманюел Макрон се пробва да навакса изгубеното време. Докато се пробва да се отърве от шокиращите протести вкъщи този месец, той се стреми да форсира разширението на изток както на НАТО, по този начин и на Европейския съюз, като разчисти пътя към участие на Украйна.

В тирада предишния месец тогавашният песимистичен президент изостави дългогодишната опозиция на Франция против разширението на западния чадър за сигурност и прикани за по-тясна съгласуваност сред НАТО и Европейски Съюз във връзка с защитата. Въпросът не е дали би трябвало или не би трябвало да се разтеглим или даже по кое време би трябвало да го създадем, а по какъв начин би трябвало да го създадем, уточни Макрон.

Според френски дипломати 45-годишният президент е схванал, че би трябвало да бъде от вярната страна на историята. Но Макрон има още работа за извършване в това отношение.

Франция и Германия са разграничени във връзка с апела на Украйна да се причисли към НАТО. По думите на Макрон Украйна заслужава да бъде в НАТО, само че не тъкмо в този момент. Според него пренебрегването на Тръмп към съдружниците на Съединени американски щати убива НАТО.

В продължение на години Макрон прегръщаше ролята си на правоприемник на френски водачи като Шарл дьо Гол и Жак Ширак, които държаха на отдалеченост от водения от Съединени американски щати съюз НАТО. Макрон постла аления килим пред Владимир Путин през 2017 година и предизвика отвращение тъкмо преди нашествието, когато загатна вероятната " финландизация " на Украйна - отвод от вероятността за участие в Европейски Съюз или НАТО, с цел да успокои Москва.

Позиционирането на Франция паралелно с най-яростните поддръжници на Украйна, Полша и балтийските страни, оказва помощ да се запълни празнината, оставена от по-предпазливия метод на немския канцлер Олаф Шолц. Макрон бе безапелационен, че Украйна няма да получи особено отношение за присъединението си към НАТО.

Присъединяване ще даде подтик на икономическите промени в Киев и ясният път към присъединение към НАТО би обезпечил подтик на украинския морал, като в същото време изпраща обръщение към държавното управление в Москва, което към момента се пробва да възвърне доверието след Пригожин протест.

Макрон прикани европейците да дават на Украйна двустранни гаранции за сигурност на срещата на върха на НАТО, с цел да предложат отбрана на страната в интервала преди участието в НАТО да бъде обезпечено. Той споделя, че това може да се моделира по метода, по който Съединени американски щати поддържат Израел.

Франция също по този начин се е съгласила да изпрати някои от ракетите Storm Shadows, създадени с Обединеното кралство в Украйна. Макрон е един от първите водачи, предложили тежки бронирани транспортни средства. Френската помощ за Украйна до момента е еквивалентна на 0,3% от Брутният вътрешен продукт.

Една неповторима карта, която Макрон има, е нуклеарният боеприпас на Франция. Откакто Обединеното кралство напусна Европейски Съюз, Париж е единствената нуклеарна мощ в блока и континентът значително разчита на нуклеарния чадър на Съединени американски щати. Миналата година Макрон се оправи с този въпрос непохватно, като загатна, че Франция няма да отговори, в случай че Европа бъде ударена с нуклеарно оръжие. Сега екипът на президента разисква дали да отвори въпроса по какъв начин френските нуклеарни оръжия могат да оказват помощ за отбраната на останалата част от континента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР